Neden Bina Enerji Yönetim Sistemleri?
Bina Enerji Yönetim Sistemleri ile tasarruf etmenin yanında tüketim alışkanlıklarınızı, binaların canlılığı ve içindeki yaşam döngüsü hakkında detay bilgi verir. Peki Neden Bina Enerji Yönetim Sistemleri? Öncesinde Enerji İzleme yazımızı incelemenizi öneririm.
Yaşadığımız, içinde çalıştığımız binaların dünyadaki toplam enerji tüketiminin %40’ından sorumlu olduğunu biliyor muydunuz?
Bu kapsamda birçok şirket tesislerinde enerji verimliliği çalışması başlattı. Bu türprojelerde amaç en az %10 enerji tasarrufu sağlamak ve çalışanları enerji verimliliği konusunda bilinçlendirmek. Çalışan, yani sizlerin katılımı önemli! Çünkü enerji tasarrufu bütüncül bir seferberlik gerektiriyor.
Bina Enerji Yönetim Sistemleri İle Neler Yapılıyor?
Binalar enerji izleme ve yönetim altyapısı Enerji IoT Platformu ile izleniyor. Toplam enerji tüketimi ile iklimlendirme, aydınlatma gibi bina içindeki her bir sistem ve sensörden toplanan verilerle binanın enerji performans analizi yapılıyor ve uçtan uca yönetimi sağlanıyor. Yani binada;
- Önemli ekipman ve sistemlerin, katların ve departmanların ne kadar enerji tükettiği anlık olarak takip ediliyor.
- Verimsiz çalışan klimalar, öğle tatilinde veya mesai dışında açık unutulan aydınlatmalar anında tespit ediliyor.
- E-posta ve mobil uygulama alarm bildirimleriyle enerji yönetim planlarında doğru kararlar alınması için bina teknik personeline karar destek mekanizması oluşturuluyor
- Aylık, çeyreklik ve yıllık raporlamalar ile binanın enerji performansı düzenli olarak ölçülüyor.
Bina Enerji Yönetim Sistemleri İle Farkındalık Artıyor!
Bina enerji yönetim sistemleri ile enerji verimliliği seferberliği hedefleniyor! Çünkü binayı kullananların katkıları topyekün bir verimlilik hareketi için olmazsa olmaz bir önkoşuldur. Sadece enerji verimliliği konusunda oluşturulacak bir farkındalıkla bile %5 ‘e kadar enerji tasarrufu sağlamak mümkündür.
Enerji Tüketimi Hakkında Kısa Bilgiler;
- Toplantı odalarından, lavabolardan ve ofis alanından ayrılırken aydınlatmaların ve klimaların kapalı olduğundan emin olun! Çalışma alanı ve toplantı odalarının boş olduğu durumlarda gereksiz yere çalışan iklimlendirme sistemleri ve aydınlatmalar nedeniyle %5-6 fazla tüketim oluşmaktadır.
- Masanızdan ayrılırken bilgisayar ekranını uyku (standby) moduna almayın. Kapatın! Gece boyunca açık kalan bir bilgisayar bir yılda çift katlı otobüsü doldurmaya yetecek kadar CO2 üretir.
- Gece boyunca uyku modunda bırakılan fotokopi makinaları bir gecede 1500 baskı yapmaya yetecek kadar enerji harcar!
- Bir ay boyunca bir saat fazla çalıştırılan soğutma ekipmanları bir televizyonun yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak kadar enerji tüketir!
- Termostat ayarını standartlarda belirtilen sıcaklık aralıklarında tutarak daha konforlu bir ofis ortamı sağlayabilirsiniz. Termostat ayarını 1°C düşürerek tasarruf edilen enerji, yazıcı ile 40 milyon kağıt basımı için harcanan enerjiye eşittir. Ofis için belirlenmiş en uygun iç ortam sıcaklıkları yazın 23-26°C, kışın ise 20-24°C aralığıdır.
- Kışın açık unutulan bir cam küçük bir arabanın 56 km mesafe katetmesi için yetecek kadar enerjiyi boşa harcamaya neden olur.
- Ofiste yer alan cihazların gece kapatılması ile bir arabanın 160km mesafe katetmesi için gereken enerji kadar tasarruf sağlanabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder