NB-IoT İle OSOS

LPWAN ile OSOS yazımızda LPWAN teknolojilerinin kullanılarak OSOS çözümleri geliştirilmesinden bahsetmiştik. LPWAN teknolojilerinin en bilinen 3 haberleşme teknolojisini OSOS özelinde inceleyerek avantajlı ve dezavantajlı yanlarından kısaca bahsedelim. NB-IoT ile OSOS çözümü uygulanması, M2M çözümüne benzerliğinden dolayı,  en kolay LPWAN ile OSOS çözümüdür.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Görsel; Nokia[/caption]

NB-IoT ile OSOS Çözümü


NB-IoT Telekom operatörlerinin sorumluluğunda olan 3GPP standartlarına uygun bir düşük güç küçük veri dar bant haberleşme teknolojisidir.

M2M teknolojisine yapı olarak çok benzemekle birlikte bina içi kapsaması ve uzak mesafelere veri iletimi görece daha iyidir. Maliyetler açısından diğer LPWAN teknolojileri ile rekabetçi olması ve tek bir frekans bandına daha çok müşteri/uç nokta ile veri alışverişi sağlayabiliyor olmasından dolayı M2M görece daha uygun olması beklenmektedir.

RS-485 ile sayaç bağlantısı yapılmasının ardından NB-IoT modülüne sahip bir modem(gateway) ile hazır haberleşme ağına direkt bağlantı yapılabilir. Görece yeni bir haberleşeme teknolojisi olması ve henüz resmi bir yönetmeliğin yayınlanmamış olması sebebi ile NB-IoT ile OSOS okuma çözümler şu aşamada pilot projelerden öteye geçememektedir. Su alanında yapılmış testelerden biri de Türk Telekom'un Baylan ile Buski'de gerçekleştirdikleri pilot projedir. Bağlantıyı inceleyebilirsiniz.  Ancak telekom operatörlerinin NB-IoT hizmetini vermeye başlamaları ile bu örneklerin giderek artacağını düşünmekteyim. Bununla birlikte NB-IoT haberleşme teknolojisinin yaygınlaşması uygulanacak vergi yönetmeliğine de bağlıdır. Çok düşük ya da hiç vergi alınmaması Nesnelerin İnterneti uygulamarının yaygınlaşmasını hızlandırarak alt toplamda sağlanacak faydayı artıracaktır.

NB-IoT’yi güçlü kılan özellikler;
  1. Telekom Operatörleri tarafından sağlanıyor olması(7/24 Erişim)

  2. Siber Güvenlik hizmet sağlayıcı operatör sorumluluğunda

  3. Çok Hızlı ülke genelinde kapsama alanının oluşması

  4. Uyumlu SimKartı’ınız olması NB-IoT’den faydalanmanız için yeterli


NB-IoT’yi zayıf kılan özellikler;
  1. Operatör Bağımlılığı

  2. Görece yeni bir teknoloji olduğu için modül fiyatları şimdilik diğer LPWAN teknolojilerine oranla daha pahalı

  3. Henüz Roaming anlaşmalarının bulunmaması

  4. LTE üzerinden hizmet verildiğinden ilgili telekom operatörünün LTE kapsamasına ve yaygınlığına bağlıdır.

  5. Yıllık yenilenen vergiler (* BTK, henüz LPWAN vergileri için resmi bir yönetmeliği bulunmamaktadır.)


Yazılarımız;

2- LoRAWAN ile OSOS

3- Sigfox ile OSOS olmak üzere devam edecektir.

 

Kaynak; https://resources.altium.com/pcb-design-blog/the-pros-and-cons-of-different-lpwan-networks-for-your-iot-application

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TEDAŞ’ın Tarihi ve Günümüzdeki Konumu

Tek ve Çok Zamanlı Tarife Nedir?

Elektrik Üretim Anonim Şirketi