IoT Haberleşme Teknolojileri
Analysis Mason; 2017-2026 IoT Teknolojileri Yaygınlaşma Tahminleri raporunu yayınladı. Rapor; NB-IoT gibi Telekom operatörleri destekli LPWAN teknolojilerini ön planda tutarken; 5G ve diğer LPWA teknolojileri arasında yaygınlaşma tahminlerine de yer vermektedir.
Raporda; Çin 1.1 Milyar bağlantı ile IoT pazarını domine edeceği ve NB-IoT’nin yaygınlaşmasının 2026 yılında zirve noktasına ulaşacağı ön görülmüş. Rapor, aynı zamanda NB-IoT ve 5G teknolojilerinin ülkemizde yaygınlaşması hakkında da tahminlerde bulunmaktadır.
LPWA Bağlantılarının Artışı
Rusya, LoRa haberleşme ağını kullanacağını yakın zamanda duyurmuştu. Ancak rapor; 2026 yılına gelindiğinde Rusya’da LoRa bağlantı sayısının toplam bağlantı sayısının %15’ini, Türkiye’de ise bu oranın %9 olacağını öngörmekte.
NB-IoT haberleşme teknolojisinin Rusya ve Türkiye’de IoT bağlantılarının %44 ve %40 olmak üzere domine etmesi beklenmektedir. Halihazırda NB-IoT alanında Türk operatörleri arasında bir yarışın başladığını söyleyebiliriz. Turkcell, Ağustos 2017’de ticari NB-IoT haberleşme ağını duyurmuş ardından Vodafone TR’de hızlıca bu alanda uygulamalarına başlamıştır. Ayrıca her iki operatör de IoT Lab’larında testlere ve iş ortağı ekosistemi oluşturmaya başlamış durumdalar.
Raporun detayına http://www.analysysmason.com/Research/Content/Regional-forecasts-/iot-worldwide-forecast-rdme0/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Rapordaki darband nesnelerin interneti haberleşmesinin yaygınlaşmasını ile ilgili tahminlerin gerçekleşmesi için Lisanssız Frekansları kullanan LPWA teknolojileri ile tamamen lisanslı ve telekom operatörleri tarafından hizmete sunulan darband nesnelerin interneti haberleşmesinin aynı şartlarda ticari modele oturtulması gerekmektedir. Bununla ilgili olarak da BTK'nın yakın tarihte yayımladığı “5G ve Dikey Sektörler” raporu, bu alandaki potansiyele ve Türkiye’de yapılabileceklere dair önemli ipuçları içermektedir. Örneğin, BTK 'nın raporunda LoRa ve Sigfox'tan bahsedilmezken NB-IoT'nin tanımı yapılmış durumdadır.
Telekom Operatörleri ve iş ortakları ile darband nesnelerin interneti haberleşmesi uygulamalarının gün geçtikçe test edildiği de bilinen bir gerçektir. Şu ana kadar Sayaç Okuma testleri yapılmış olup yakın zamanda farklı dikeylerde de testlerin gerçekleşeceğini şimdiden söyleyebiliriz. Bu testler ile darband nesnelerin interneti haberleşmesinin kapsama, veri iletim kapasitesi gibi alanlarda bilgi birikimi oluşturulurken düşük pil tüketimi ile daha önce denenmemiş testlerin de gerçekleşmesi ile birlikte sektörde yeni uygulamaların oluşması beklenmektedir.
BTK'nın raporunu özetlediğimiz 5G Ve Dikey Sektörler yazımızı da incelemenizi öneririm.
Yorumlar
Yorum Gönder