IoT Sorunsalı

IoT Sorunsalı ile bugüne kadar yapılan IoT bağlantı tahminlerini ve bu tahminlerin neden tutmadığı ya da bir başka deyişle IoT Pazarının neden beklenen gelişmeyi göstermediğini incelemeye çalıştık.

Nesnelerin interneti (IoT) ideolojik bir terim olmakla birlikte gelecekteki durumu tarife imkan vermektedir. 5G'den Beklentiler ve 5G ve Dikey Sektörler yazımızda da belirtiğimiz gibi internet insani ihtiyaçların çok daha ötesine geçmeye başlamış durumdadır. Yapılacak altyapı yatırımları daha çok insanı internete kavuşturmanın yanı sıra internete bağlı cihaz sayısını artırma hedefi gütmektedir. Bu sebepten IoT (Nesnelerin İnterneti) fiziksel dünya ile dijital dünyayı bir araya getirerek geleneksel endüstri anlayışını değiştirecektir. Bu değişim iş süreçlerini kısaltacak, üretim verimliliğini artıracak ( Bknz; Endüstri 4.0), kullanıcılara çok daha iyi çözümler sunmakla birlikte yeni iş alanları da oluşturacaktır. Ayrıca kullanıcıların fiziksel ürüne duydukları ihtiyaç ve ilgi azalacakken servis ve hizmetlere olan ilgi artacaktır. Nesnelerin İnterneti Uygulamaları yazımızda hayata geçmesini beklediğimiz birkaç servisten bahsetmiştik.

Gelecekte tüm nesnelerin internete bağlı olacağı öngörülmektedir. Günlük hayatımızdaki tüm izlerin sanal bir ikizinin olacağı ve oluşacak veriler ile bugüne kadar sunulamamış hizmet ve servislerin hayatımızda yer alacağı tahmin edilmektedir.

Önümüzdeki birkaç sene içerisinde IoT Pazarının gelişme aşamasını tamamlayarak hızla büyüyeceğini ve bugüne kadar ki en büyük Pazar olacağını söyleyebiliriz. Sektörel makalelerde ve BTK’nın yayımladığı 5G ve Dikey Sektörler raporunda 2020 yılına kadar 30 Milyar ve 2025 yılına gelindiğinde ise 100 Milyar IoT (Nesnelerin İnterneti) bağlantısı olacağı görüsü yer almaktadır. Ancak bu tahminlerin mevcuttaki tüm bağlı cihazların (M2M, Bağlı TV’ler vs.) da dahil olduğunu da belirtmemiz gerekir. Nesnelerin İnterneti sektöründe en fazla bağlantıya sahip olması beklenen dikeyler;


IoT Pazarı Neden Hala Emekleme Aşamasında?


Bu durumu; talep, tedarik ve yasal düzenlemeler olarak ayrı başlıklar altında incelememiz gerektiğine inanıyorum.

IoT Talep Tarafı; henüz hayatımızı her alanında olmasa da halen makineler, ölçüm cihazları vb. gibi uç cihazların izlenmesi, verinin alınması ve işlenmesi konusunda bir ihtiyaç olduğu su götürmez bir gerçek.

IoT Tedarik Tarafı; IoT konusunda birçok global, yerel ve girişimci şirket faaliyet göstermektedir. Geleneksel donanım üreticileri, ev aletleri üreticileri, Telekom operatörleri gib saya saya bitiremeyeceğimiz kadar sektörünün devi şirket nesnelerin interneti alanında hizmet vermektedir.

Yasal Düzenlemeler; sektör ihtiyaçları doğrultusunda düzenlemeler yapılmakta. Ancak yönetmeliklerin geriden geliyor olması IoT pazarının gelişmesinin sebebi değildir. Zira OSOS yönetmeliği olmasına rağmen kaç sayaç OSOS ile okunmaktadır?

IoT Sorunsalı Nedir?


Bir sponsorun olmayışıdır. Çünkü nesnelerin interneti alanında faaliyet gösteren her şirket kar amacı gütmekte, son kullanıcı konudan bihaber ya da ilgisiz, haberleşme altyapısına sahip işletmeciler abone başına düşen gelir(ARPU) derdinde, yasal düzenleyiciler güvenebilecekleri somut yaygın bir başarı olmadan karar alamamakta ve daha bir sürü şey…

Çözüm Nedir?


Sürdürülebilir iş modelinin oluşturulması ve her bileşenin bu alanda yatırım yapması. Şöyle detaylandırabilirim, kurulan iş modellerinde yatırımın geri dönüş süreleri çok daha uzun tutulmalı ve son kullanıcıya yansıtılacak ücret tarifesi mümkün olduğunca düşük olmalıdır. Çünkü iş modeli denkleminde son kullanıcının da payı var; Veri… En azından sağlanacak bu veri karşılığında kullanıcı daha az ücrete tabi tutulmalıdır.

IoT dahilinde toplanacak veri , sosyal medya platformlarının elde ettiği  veriye eş değer olmasa da  Facebook örneği bize verilerin ne denli güçlü bir kaynak olduğunu göstermektedir. IoT verisi ile yapılabileceklere kısaca örnek vermek gerekirse, sayaç verisi; sadece fatura tutarını değil, aynı zamanda kullanım alışkanlıkları, kaçak kullanım, kesinti gibi birtakım bilgiler içerir.
Yorumlarınızla içeriklerimizi zenginleştirebilirsiniz!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TEDAŞ’ın Tarihi ve Günümüzdeki Konumu

Tek ve Çok Zamanlı Tarife Nedir?

Elektrik Üretim Anonim Şirketi