OSOS Nedir?

OSOS Nedir?


Otomatik Sayaç Okuma Sistemi olarak adlandırılan sayaçların bir modem(Gateway/Haberleşme Ünitesi) üzerinden sıklıkla RS-485/422 protokolü ile tahakkuk verilerinin merkezi aktarıldığı sistemlerdir.

AMR ( Automated Meter Reading) topolojisinin Türkçe karşılığdır.

EPDK 'nın OSOS Yönetmeliğinde geçen tanım ise;

Otomatik Sayaç Okuma Sistemi: “ Sayaç verilerinin otomatik olarak uzaktan okunabilmesi, verilerin merkezi bir sisteme aktarılması, doğrulanması, eksik verilerin doldurulması, verilerin saklanması ve ilgili taraflara sunulması amacıyla, TEİAŞ ve dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından kurulacak olan ve gerekli yazılım, donanım ve iletişim altyapısını kapsayan sistemi,” olarak geçmektedir.

OSOS Bileşenleri



  • Sayaç




Sektörde en fazla karıştırılan akıllı sayaç – haberleşmeli sayaç ikilemidir. OSOS’ta kullanılan sayaçlar genellikle haberleşmeli sayaçlardır. Barındırdığı verileri dışarı aktarabilen sayaçlardır özetle…

Akıllı Sayaç ise şebeke ile çift yönlü haberleşme yapabilen bağlı olduğu hattın enerji yönetici gibi faaliyet gösterebilen sayaçlardır. Daha fazla detayı Akıllı Sayaçlar kategorimizde yer almaktadır.

  • Modem(Gateway/Haberleşme Ünitesi)




Sayaç verilerini GSM/DSL gibi haberleşme altyapılarını kullanarak merkezi yazılıma gönderen ve yazılımdan komutları alan aracı bir donanımdır. Modemler de Smart Modem ve transparan modem gibi piyasada her firmanın kendi çözümüne bağlı olarak çeşitleri bulunmaktadır.

Dikkat; Sayaç ile Modem arası RS-485/422 gibi haberleşme; Modem ile Yazılım arası GSM/DSL haberleşme ile iletişim sağlanmaktadır.

  • Yazılım




MDM(Meter data management), Head End gibi katmanlara sahip bir yazılımdır. Her bir katmanın OSOS’un etkin çalışmasını sağlar.

MDM (Meter Data Management) en basit haliyle sayaçlardan gelen ham verilerin anlamlandırıldığı katmandır. Burada verilerin doğruluğu, tutarlılığı ve sağlığı incelenerek operatöre sunulmaktadır.

Head End; sahip olduğunu farklı marka model sayaçlar ile farklı marka model modemlerinizin sonlandırıldığı katmandır. Gelen tüm veriler tek bir kalıba uygun hale getirildikten sonra MDM’e gönderilir.

Mümkün olduğunca en basit halleriyle anlatmaya çalıştığım bu sistem için EDAŞ’ ların ciddi yatırımları ve teknoloji denemeleri bulunmaktadır. Sayaç verilerinin okunmasının önündeki en büyük engellerden biri de OSOS için oturmuş bir çözüm hala olmamasıdır. Birçok EDAŞ farklı markaları deneyerek kendileri için en uygun çözümü ararken her firmanın kendine ait çözümü genele hitap etmemektedir.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TEDAŞ’ın Tarihi ve Günümüzdeki Konumu

Tek ve Çok Zamanlı Tarife Nedir?

Elektrik Üretim Anonim Şirketi