Enerjisa'dan Akıllı Şehir!

Enerjisa’dan 3.6 milyon TL ile “Akıllı Gaziantep”


Enerjisa, GBB (Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile birlikte akıllı şehir projesine başladı. Akıllı şehir bileşenleri olarak;  enerji depolama sistemleri, elektrikli otobüsler ve şarj istasyonları ile il,ilçe belediyelerinin interaktif yazılımlar ile buluşturulması yer alacak.

Alman E.ON ortaklığı ile Toroslar EDAŞ, İstanbul Anadolu Yakası EDAŞ ve Başkent EDAŞ’ı bünyesinde barındıran Enerjisa, enerji sektörüne alanında ilk bir yatırımla Akıllı Şehir; Gaziantep” projesini başlattı. Projeye GBB’nin Fen İşleri eşlik ederken proje sponsoru Ar-Ge Fonu ile EPDK oldu. Haziran 2018’de bitirilmesi planlanan KRİTA(Kritik Altyapıların Yönetimi Projesi) ‘ne 3.6 Milyon TL bütçe ayrıldı.

Enerji Depolama Sistemleri ve Elektrikli Şarj İstasyonları


2014’te (IFPRA)  Uluslararası Park ve Rekreasyon Yönetim Federasyonu ‘nun ilanıyla en özellikli park olarak kabul edilen ve sahasında kafe, restoran, oyun alanları ile tematik bölümleri de barındıran 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı, yeni nesil enerji teknolojileri ile donatılacak. Mevcut elektrik altyapısının onarılması ve iyileştirilmesi, Solar PV’ler ile yenilenebilir enerji üretimi ve elektrik şarj istasyonları ile elektrik depolama sistemlerinin bir örneğini barındıracak. Akıllı şehir projesi, önemini daha önce de sitemizden anlatmaya çalıştığımız Akıllı Aydınlatma teknolojisini de barındıracak.

Akıllı Şehir Projesinin Kapsamı


Akıllı aydınlatma: Aydınlatmaların kontrolü ve arıza bilgisi Belediye’nin yönetim ekranlarından anlık olarak yapılacak, parklarda internet hizmetinin de sağlanması bekleniyor.

Elektrikli Araç: Çevreci araçlar olarak bilinen elektrikli araçların toplu ulaşımda kullanılması için elektrik şarj istasyonları altyapısı kurulacak.

Akıllı Şebeke: Yenilenebilir Enerji kullanımının desteklenmesi ve Enerji depolama sistemleri ile küçük bir akıllı şebeke örneği oluşturularak enerji tedarik kalitesi artırılacak.

Yeni Nesil Belediyecilik: Sağlanacak yazılımlar ve entegrasyonlarla iş ve zaman verimliliği artırılacak.

IoT Platformu: Kurulacak tüm sistemlerin merkezi yönetimini ve anlık veri akışının sağlanacak merkezi yazılım ile idare tek elden tüm şehrin bileşenleri gerçek zamanlı gözlemleyebilecek.
Akıllı Kentt Karaman ile karşılaştırma yaptığımızda Akıllı Şehir Gaziantep'in ilk göze çarpan farkının yenilenebilir enerji ve elektrik araç şarj istasyonları olduğunu söyleyebiliriz.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TEDAŞ’ın Tarihi ve Günümüzdeki Konumu

Tek ve Çok Zamanlı Tarife Nedir?

Elektrik Üretim Anonim Şirketi